zondag 13 april 2014

Koolzaad

In mei en begin juni is er in de provincie Groningen iets moois te zien. Tenminste, als je van de kleur geel houdt. Het koolzaad staat in volle bloei en het ruikt heerlijk. Het lijkt net of iemand een dikke gele deken op de akkers heeft gelegd.



Het is niet toevallig, dat er juist in deze provincie veel koolzaad groeit. In Groningen is veel echte kleverige kleigrond en koolzaad is een van de weinige gewassen die daarop goed kunnen groeien. Koolzaad gebruikt veel water uit de grond en helpt zo mee om de grond droger en luchtiger te maken.
Bij de gele akkers zie je vaak groene kistjes staan. Dat zijn bijenkasten. Koolzaadbloemen zitten vol honing, de bijen zijn de hele dag bezig met verzamelen. Terwijl de bijen honing halen, brengen ze stuifmeel over van de ene bloem naar de andere. Door het stuifmeel groeien de bloemen uit tot hauwtjes. Een hauwtje is een klein soort koffertje met daarin zaden. En om die zaden is het de akkerbouwer te doen.
In juli maait hij de koolzaadplanten af. Ze blijven één tot twee weken op het land liggen; nu rijpen de zaden. Daarna worden ze met de combine geoogst (de combine is een machine die in één moeite door maait en dorst).
In fabrieken wordt de olie uit de zaden gehaald. De olie wordt gebruikt om machines te smeren, bijvoorbeeld een melkmachine of een trekker. Koolzaadolie is ook goed te gebruiken in de keuken bij het koken. Het is in de winkel onder de naam raapolie te koop. Van koolzaadolie wordt ook biodiesel gemaakt. Deze 'groene' brandstof wordt gebruikt in autobussen en tractoren. (tekst internet).


Doordat het al zo warm is bloeit de koolzaad nu al.

2 opmerkingen:

Leuk dat je langs kwam :)